Hva behandler en Naprapat?

«Stressnakke»
Mange opplever smerter i nakken i forbindelse med stress. Det kalles populært for «stressnakke». Enkelte tror derfor at dersom de slutter å stresse, vil plagene gå vekk av seg selv. Til en viss grad er dette riktig, men man skal være oppmerksom på at smerter i forbindelse med stress eller fysisk aktivitet som regel er tegn på at nakkens muskulatur og ledd ikke fungerer som de skal. Det er derfor riktigere å si at nakkesmertene blir utløst av stress, men ikke forårsaket av stress. De fleste med denne plagen opplever derfor at de tåler både stress og fysiske belastninger etter riktig behandling.

Akutte smerter i nakken bør alltid undersøkes av en naprapat. Dette gjelder også mindre plager som, dersom de ikke behandles, kan utvikle seg til å bli kroniske. Funksjonsfeil i muskel- og skjelettsystemet kan lett resultere i slitasje og forkalkninger hvis man ikke får rettet på problemet i tide.

Andre tilstander du kan søke for:
Hodepine, migrene, stiv nakke, kink, svimmelhet, kjeveproblematikk, whiplash og torticollis.

Skuldersmerte kan ha mange ulike årsaker og ofte er det en kombinasjon av flere. Smerten kan komme fra skulderleddet, omkringliggende muskler, sener, slimposer, nerver, nakke eller rygg. Årsaken til smerten kan være holdningsrelatert, ensformig bruk av armen(e), skade som følge av slitasje eller trauma, nerveinnklemning i skulder/nakke, frossen skulder, mm.

Tilstander du kan søke for:
Dårlig bevegelse,  smerte, frozen shoulder, betennelse og impingement(inklemming)

I noen tilfeller skyldes armsmerte feil i armen, mens i andre tilfeller kan det være forårsaket av problemer i nakken som gir smerter som stråler til armen. Derfor skal man i tillegg til å undersøke armen alltid undersøke nakken for å se om det er feil i nakken som kan forårsake utstrålende smerter.
Smerter i armene kan være lokalisert til en del, men kan også være utstrålende og påvirke hele armen. I noen tilfeller kan man føle nummenhet.

Tilstander du kan søke for:
Strålninger og spenninger i arm, tennisalbue, musearm, prikking og nummenhet i fingre og betennelse.

Smerter i korsryggen refererer til de smertene som er lokalisert mellom de nederste ribbena og rumpeballene. Smertene kan også stråle ned i setet og låret og enkelte opplever også smerter i lysken. Man deler gjerne korsryggsmerter inn i akutte og kroniske smerter der sistnevnte henviser til de som har hatt vondt mer enn 12 uker. Pasienter som lett får tilbakefall og sliter med ustabil rygg blir også betegnet som kroniske. Akutte korsryggsmerter betegnes ofte som kink, hekseskudd eller som akutt lumbago.

Tilstander du kan søke for:
Korsryggsplager, ischias, bekkenløsning, kroniske smerter, låsninger, lumbago og ryggplager.

Det er et nært samspill mellom funksjonen i bekkenet og funksjonen i hofteleddene. Skjevt eller stivt bekken kan føre til nedsatt bevegelighet i hofteleddene og visa versa. Derfor må begge områder vurderes nøye for å finne den egentlige årsaken til plagene.

Skjevt eller stivt bekken er langt vanligere enn det mange tror og skyldes som regel fall eller overbelastninger. Når bekkenet ikke fungerer normalt kan dette forårsake smerter i setemuskulaturen, lysken, hoftene og stråling ut i bena. Nedsatt bevegelighet i hofteleddene forårsaker som regel smerter lokalt rundt hofteleddet og på innsiden eller utsiden av lårene. Nedsatt bevegelighet i hofteleddene er ofte assosiert med betennelser i omkringliggende muskulatur og sener, og man blir ofte ikke kvitt plagene før betennelsen blir fjernet. Både bekken- og hofteledd behandles effektivt med muskulære teknikker og manipulasjon hos naprapaten

Tilstander du kan søke for:
Hoftesmerter, smerte ved artrose, lyskesmerter og betennelse, utstrålinger.

De fleste kneskader er overbelastningskader eller idrettskader- Det er viktig å vite hva slags skade som har oppstått, hvordan den skal behandles akutt, og også for videre behandling av denne. Man forstår også hvor viktig det er å forebygge alle typer kneskader.
De fleste idrettsskader påvirker muskler, sener og leddbånd. Dette kalles bløtvevskader, og deles inn i akutte skader og belastningsskader.

Naprapaten vet at det er viktig å kjenne egenarten i ulike typer kneskader, slik at disse kan håndteres på en riktig måte så snart som mulig. Det er også gunstig å vite hva som skjer i kroppen når en skade oppstår, for å forstå hvorfor det er viktig å ha riktig behandling.

Tilstander du kan søke for:
Løperkne, smerte ved artrose, schlatters, jumpers knee, og andre diffuse knesmerter..

De fleste fotskader er overbelastningskader eller idrettskader- Det er viktig å vite hva slags skade som har oppstått, hvordan den skal behandles akutt, og også for videre behandling av denne. Man forstår også hvor viktig det er å forebygge alle typer fotskader.
De fleste idrettsskader påvirker muskler, sener og leddbånd. Dette kalles bløtvevskader, og deles inn i akutte skader og belastningsskader.

Naprapaten vet at det er viktig å kjenne egenarten i ulike typer fotskader, slik at disse kan håndteres på en riktig måte så snart som mulig. Det er også gunstig å vite hva som skjer i kroppen når en skade oppstår, for å forstå hvorfor det er viktig å ha riktig behandling.

Tilstander du kan søke for:
Benhinnebetennelse, hœlsmerter, achillesproblematikk, plantarfascit, leddbåndsskade og overtråkk.knesmerter..

Behandlingsteknikkene

Manipulasjon
Manipulasjon blir brukt på ledd med nedsatt bevegelighet, også kalt låsninger. Alle ledd i kroppen kan låse seg. Låsningene omfatter leddkapselen, nervesystemet og den dype muskulaturen rundt leddet. Funksjonen til leddet og muskulaturen endrer seg, og det kan oppstå smerte.

Manipulasjonsbehandling er en manuell behandlingsteknikk som brukes mot ledd hvor det er nedsatt funksjon i form av begrensninger i leddets bevegelsesutslag. Disse begrensningen kan føre til at omkringliggende strukturer som muskulatur, leddkapsel og nervesystem påvirkes på en måte som medfører smerter eller ytterligere begrensninger.

Målet med manipulasjonsbehandling er å normalisere leddets funksjon, og dermed oppnå en funksjonsbedring og en symptomlindring.

Mobilisering
Det noen pasienter ofte lurer på i forbindelse med behandling er ”knekkingen” av ledd. Det kan være p.g.a. bekymring for skade, man liker ikke lyden eller ”det høres vondt ut”. Selv om behandling er en trygg behandlingsform og ”knekkelyden” er bare luft som blir frigjort i leddet, er det noen som ikke ønsker å motta slik behandling.

Da finnes det alternativer til behandlingen uten at man trenger ”å knekke” leddet. Mobilisering av ledd blir brukt som et av alternativene til manipulasjons behandling. Mobilisering er rolig og lett bevegelse av ledd i forskjellige retninger. Hensikten er å strekke leddet og bløtvevet.

Triggerpunktsbehandling
For å redusere muskelspenninger og en viss type smerteutstrålning gjennom:

  • Pressur, trykk på punktet med hånden.
  • IMS (intra muskulœr stimulering). Bruk av akupunkturnåler.

Muskeltøyning
For å øke fleksibiliteten og dermed også styrke muskulaturen. Teknikker som passiv og aktiv PNF (proproceptiv neuromuskulœr facilitering) og INF (interoceptiv neuromuskulœr facilitering).

Massasje
Massasje benyttes for å myke opp muskler og bindevev. Det minsker muskelspenninger og øker blodsirkulasjonen.

Akupunktur
Akupunkturbehandling virker på nervesystemet og er spesielt effektivt mot sterke og utstrålende smerter.

Rehabilitering og trening
Ulike hjemmeøvelser og treningsprogram tilpasses hver enkelt pasient, og benyttes for å forebygge og rehabilitere. Grunnprinsippet er å skape en god balanse mellom styrke og bevegelighet.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.